DiriliÅŸ Åžehirleri

Prof. Dr. Durmuş Günay
Maltepe Üni. Öğretim Üyesi

Deprem meydana geldiÄŸinde her zamanki gibi TV’ler jeologların görüşlerine baÅŸvurdu… TV seyircileri için bu konuÅŸmaların ne anlamı vardır acaba? Bu konuÅŸmalardan izleyiciler nasıl etkilenir? Åžimdi jeologlara soralım:

– Bu fay hatlarının yerini deÄŸiÅŸtirebilirmisiniz?

– Elbette deÄŸiÅŸtirilemez.

– Deprem ne zaman olacak bilebilir misiniz?

– Bilemeyiz. Her zaman olabilir. Belki yarın belki yüz yıl sonra.

– Depreme dayanıklı bina nasıl yapılır?

– O inÅŸaat mühendislerinin iÅŸi.

– Peki saÄŸlam zemini tayin edebilir misiniz?

– Geoteknik mühendislerinin iÅŸi. O halde neden medyada afet sırasındakonuÅŸursunuz? Afetten önce veya sonra ilgili kurumlarla konuÅŸulması gerekmez mi? Bu konuÅŸmaları izleyen insanlar ne yapsınlar? Deprem maddi ve manevi yıkımlara yol açıyor. Toplumun önünde, medyada yapılan bu tür yayınlar, insanda psikolojik, toplumda sosyolojik travmalara yol açmaktadır…

Ev, barınak değildir. Yüksek katlı modern yapıların bir katına kafese konulmuş kuş gibi diğer insanlardan ve tabiattan izole yaşanılan konut da değildir. Ev, toplumun çekirdeği olan ailenin yuvasıdır. Aile kurmak ev-lenmektir. Ev kurmaktır. Evin maddi/fiziki tarafı ve manevi yönü vardır. Evin maddi tarafı fiziki yapısıdır (nature). Manevi tarafı kültürdür (culture). Kentin ve evin kültürü, estetik ve etik değerleri birlikte içerir. Şehir, ev, sokak ve cadde manevi (estetik+etik) bir niteliğe sahip olmalıdır. Manevi boyut ile işaret etmek istediğimiz; şehrin, toplumun manevi dünyasını, yücelik duygusunu geliştirmeye elverişli bir mimariye sahip olmasıdır. Sadelik esas olmalı, estetik yapının taşıyıcı sistemini zafiyete uğratmamalıdır…

Ä°stanbul’da deprem olursa ÅŸu kadar bina yıkılacak, ÅŸu kadar milyon insan hayatını kaybedecek. Bu söylemler bilinçsizce mi, kasıtlı mı meÅŸkuk! Bu tür yayınlar, toplumda birçok insanda yaÅŸama sevincini, iÅŸ ve yatırım yapma coÅŸkusunu söndürür. Halk ne yapsın? Toplumun önünde felaket tellallığının ne gereÄŸi vardır? Depremin üzerinden daha on gün geçmeden, çok sayıda cenazenin yıkıntılardan henüz çıkarılamadığı halde, muhtemel Ä°stanbul depremini medyada konuÅŸmak, bir cenazenin başında ben de öleceÄŸim bir gün onu konuÅŸalım der gibi bir densizlik deÄŸil mi?…

“DiriliÅŸ Åžehirleri” isimli makalenin tamamına ulaÅŸmak için tıklayınız.

About Durmuş Günay

Check Also

Gazozlar “helal” mi?

GAZOZLAR “HELAL” MÄ°?  Prof.Dr. Mustafa NUTKU Ãœlkemizde ve belki -Ä°slâm ülkeleri de dahil- birçok dünya …

Bir yanıt yazın