Sunuma ulaşmak için tıklayınız.
Sunumun vidyo kaydı için tıklayınız.
Bilim, Teknoloji ve Yenilik Ekosisteminde Durum
Değerlendirmesi: Güçlükler, Potansiyeller ve Fırsatlar
13 Ekim 2024 tarihinde Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleÅŸtirilen ÃœNDER etkinliÄŸi, dernek baÅŸkanımız Prof. Dr. Muhammed Kurulay’ın açılış konuÅŸması ile baÅŸladı. BaÅŸkanımız, son yıllarda ÃœNDER’in düzenlediÄŸi etkinlikleri özetledi. Ardından, Prof. Dr. Hasan Mandal, 2024 yılı itibarıyla küresel bilim, teknoloji ve yenilik ekosistemindeki zorluklar, potansiyeller ve fırsatlar üzerine bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Mandal, sunumunda aşırı hava olayları, biyolojik çeÅŸitlilik kaybı, dezenformasyon ve siber güvenlik tehditleri gibi küresel risklere dikkat çekti. Bu riskleri, özellikle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve yer sistemlerindeki kritik deÄŸiÅŸikliklerle baÄŸlantılı olarak, hem kısa hem de uzun vadede önemli tehditler olarak deÄŸerlendirdi. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2024 Küresel Riskler Raporu’ndan alıntı yaparak, çözüm odaklı yaklaşımların çevresel ve teknolojik dönüşümler ile nitelikli insan kaynaklarının geliÅŸtirilmesine yoÄŸunlaÅŸması gerektiÄŸini vurguladı.
Sunumun devamında, yapay zekâ ve dijital dönüşüm teknolojilerinin sürdürülebilir sistemler üzerindeki etkileri ve sanayi devrimlerinin evrimi ele alındı. Özellikle Sanayi 5.0 ve yeşil dijital dönüşümün, küresel ekonomiye ve çevreye duyarlı yeni iş modellerine geçişteki kritik rolüne dikkat çekti. Bu kapsamda, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarını artırması gerektiğini belirtti.
Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından, dernek başkanımızın Prof. Dr. Hasan Mandal’a ÜNDER’in teşekkür belgesini sunmasıyla sona erdi.